Proleće je ponovno rađanje prirode. Svake godine, kad se mekani zeleni pupoljci i nežni ružičasti cvetići pojave na trešnjama, dobijamo priliku da obnovimo sebe. U našoj joga praksi, ovo može da se uradi kroz fizički detoks, mentalno restartovanje, ili oba.

Detoksikacija ishranom

Tokom hladnih zimskih meseci prehranjujemo se jedući jaču hranu koja dodatno izoluje naše telo. Potpuno je prirodno da dodamo koji kilogram viška, ali kad dođe proleće želimo da se prebacimo na lakšu hranu koja nam omogućava da skinemo kilograme i pripremimo se za letnje mesece.


Ajurveda smatra proleće sezonom kojom dominira kapha dosha i savetuje nas da jedemo laku hranu koja greje a koja je laka za varenje. To možemo da učinimo tako što ćemo povećati količinu satvične (sattva) hrane koju konzumiramo. Gorki koreni, kao što su zeleni deo maslačka, blitva i kelj, odlični su za čišćenje jetre od toksina. Kurkuma i djumbir mogu da pomognu da zapalimo našu unutrašnju vatru i da vratimo naš digestivni trakt u red.

Ispijanje tulsi čaja takođe će pomoći procesu detoksikacije. Ovaj zdravi ajurvedski čaj napravljen je od listova svetog bosiljka i odličan je čistač krvi i detoksikator. Još jedan način da pomognete detoksikaciju svog tela je da podstaknete vaš limfni sistem da se pravilno prazni. Naš limfni sistem tela je poput detoks superautoputa, a rađenje limfne masaže je efikasan način da se ovaj proces podstakne. Proleće je odlično vreme da uradite brzo čišćenje, kao što je dijeta sokovima, ili držanje mono dijete i ishrana jednim jelom kao što je kičari (kitchari) nedelju dana. Izbegavajte šećere i tešku ili prženu hranu koja nije laka za varenje i ima i nisku nutritivnu vrednost.

Asane i vežbe disanja koje detoksikuju

Postoji više asana u jogi koje će pomoći vašem telu da se oslobodi toksina. Najefikasnije su one koje direktno stimulišu jetru, bubrege, digestivni sistem i limfe. Sledi nekoliko predloga koje možete probati kod kuće.

Savijanja unapred

Ovi položaji kompresuju digestivni sistem tela i pojačavaju protok krvi i limfe kroz jetru. Primeri savijanja unapred uključuju: uttanasana položaj, položaj glave prema kolenima, i položaj palca na nogama.

 

Uvrtanja

Sve asane koje sadrže komponentu uvrtanja odlične su za stimulisanje digestivnog sistema i pomažu debelom crevu da se efikasnije čisti. Položaj orao, iako tehnički nije uvrtanje, još jedna je od mogućnosti da se komprimuju naši ekstremiteti i izbace toksini. Primeri uvrtanja uključuju: uvrtanje kičme u sedećem položaju, položaj omče, i uvrnuti trougao.

Inverzije

Inverzije su odlične da podstaknu kretanje limfe kroz telo, kao i da daju energiju umu i raščiste zakrčenja u glavi. Primeri inverzija uključuju: stoj na glavi, stoj na ramenima, noge uza zid, stoj na rukama, i položaj halasana.

 

Pranajame

Oksigenacija krvi pomaže čišćenje tela i izbacuje toksine kroz naš izdah, znoj, i limfu. Jedna od najefikasnijih pranajama disajnih vežbi za ovo je kapalabhati, ili disanje „blistava lobanja“. Kapalabhati deluje tako što brzo oksigeniše ćelije mozga i čisti ustajali vazduh iz pluća. Pojačava protok prane (životne energije) kroz naše suptilno telo i podiže raspoloženje, čisti um i povećava nivo energije.

Obnova svesnom pažnjom i meditacijom

I dok je detoksikacija našeg tela važan aspekt prolećnog čišćenja, raščišćavanje svega nagomilanog u našem umu je podjednako blagotvorno. Postoje dva načina da to uradimo. Prvi, i moj omiljeni, jeste da se uradi digitalni detoks. Kao što možemo da odradimo dijetu sokovima na nekoliko dana kako bismo pokrenuli prolećnu detoksikaciju, isto tako se možemo isključiti s naših uređaja, pametnih telefona, društvenih mreža, Netfliksa i provera imejlova po navici, kako bismo dobili svež pogled na život i ono što nam je najvažnije. Ovo isključivanje takođe pomaže kod anksioznosti i nervnih poremećaja jer prestaje konstantno bombardovanje informacijama i ostavljeni ste da na miru radite na sebi.

Drugi način da uradite detoksikaciju uma jeste kroz meditaciju. Kad naučimo da svesnom pažnjom promatramo sopstvene misli kad se pojave i dozvolimo našem unutrašnjem prostoru da raste, pravimo mesto za nove, korisnije obrasce razmišljanja. Proleće je savršeno vreme za početak prakse meditacije. Pomislite na to kao na još jednu šansu nakon Nove godine. Najbolji način da počnete s meditacijom je polako. Možete da preuzmete metaforu cveta koji se otvara tokom više nedelja. Postavite prvo sebi za cilj po pet minuta svakog jutra dok ne izgradite praksu od dvadeset minuta svakodnevne meditacije. Jutro je odlično vreme za meditaciju jer će dati pozitivan ton ostatku vašeg dana.

Baš kao što je proleće vreme kada priroda obnavlja sebe, to je takođe i prirodan momenat za nas da detoksikujemo svoje telo i um. Iskoristite ovu priliku da ugodite malo sebi i vratite svoje telo u ravnotežu s ritmovima prirode.
Autor teksta: Alina Prax

Aleksandra Georgievska za JP
Izvor: yogapedia.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •