Postoji li veza između umetnosti, joge i plesa? Na koje sve načine možemo izraziti svoju suštinsku prirodu kroz telesni pokret?

Imamo jedinstvenu priliku da sa Jackom Waldasom, profesionalnim plesačem i joginom, kroz njegove specifične programe Anandansa i Moć pume, istražimo i iskusimo pokret, svoje telo i jogu na drugačiji način.

Nakon okončanja plesačkog obrazovanja u Baletskoj školi u Njujorku i Školi za savremeni ples Marte Grejem, Džek je bio plesač Baleta Njujork teatra. Tokom 1993. godine preselio se u Evropu gde je nastupao kao solista u Narodnom pozorištu u Manhajmu, Gradskom pozorištu u Augsburgu i Pokrajnskom pozorištu u Insbruku i Lincu.

Tokom svoje duge plesačke karijere testirao je efekte joge na svome telu i emocionalnom biću. Joga praksa mu je služila za zagrevanje, za održanje koncentracije tokom dnevnog vežbanja i proba, pomagala oporavak mišića nakon napornog rasporeda i isceljenje kod povreda.

Ovo iskustvo joge na ivici fizičke i mentalne mogućnosti čini osnovu za Anandansu – njegov sopstveni razigran spoj joge i plesa, meditativnog stanja uma i izražajnog pokreta.

Pri završeku svoje plesne karijere Džek je posvetio život unapređenju znanja o jogi, radu sa telom i aktivnostima za očuvanje zdravlja. Završio je obuku za Prana Flow jogu, Anusara jogu, Spiral Dynamic mehaniku tela, a proučava i joga terapiju, Thai masažu i Tai Či.

Tokom 2013. godine njegova knjiga „Street Yoga“ (Kösel Publishing House) izabrana je za joga knjigu godine.
Džek živi u Minhenu sa suprugom i dve kćerke. Jedan je od direktora Spanda joga obuke za učitelje joge, podučava ples i jogu i održava radionice po svetu.

http://www.artyogacenter.rs/jack-waldas-ballet-and-yoga-teacher-about-dance-yoga-and-interrelatedness-between-them/

Jack Waldas održaće u Beogradu dve radionice.

1. Anandansa – Prosvetljujući joga ples

Joga i ples čine savršen spoj. Joga “osvetljava” telo iznutra, ples deli tu unutarnju svetlost sa svetom. Upotpunjuju jedno drugo. Anandansa povezuje zapadnjački ples sa istočnjačkim metodama poput joge, Tai-čija, Tai – masaže. Takođe, uključuje modernu bio-mehaniku kojom se bavi spiralna dinamika, fascijalno istraživanje i savremena poravnanja u jogi.
Program pruža mogućnost da istražimo sopstveni osećaj organskog, prirodnog pokreta i svoju izražajnost. Kroz vođene i improvizovane vežbe učesnici stupaju u kontakt sa svojim kreativnim i intuitivnim aspektom.
Ovo zadovoljenje koje se javlja kada smo potpuno svesni sopstvene životne energije osnova je istinske sreće i sadržano je u sanskritskom terminu “ananda”. Odatle i naziv ove metode: Anandansa.
U okviru ove radionice naučićemo principe i osnovne elemente metode omogućavajući učesnicima da ih uključe u sopstvenu praksu. Takođe, poigravaćemo se povezanošću daha, tela i pokreta.

Plesači i jogini dobrodošli su da učestvuju. Iskustvo u joga praksi je poželjno, plesno iskustvo nije neophodno.

2. “Moć pume”sa Jackom Waldasom

„Uhvati ritam – budi puma!“

Ovaj dinamičan, razigran pristup jogi zasniva se na organskim, gipkim načinima kretanja. Kako mogu biti snažan i smiren poput pume? Životinja ne radi vežbe istezanja ili fitnes, već puzi, penje se, igra se, lovi i zeva celim telom. U okviru programa “Moć pume” iskusićemo telo na animalistički način – krećemo se snažno i lako, šireći svoju fleksibilnost malo po malo. Umesto da samo pratimo zadate vežbe, istražujemo urođene, individualne načine da bismo telu pružili izazov i opuštanje. Dah je usklađen sa dinamikom pokreta tako da vežba ne bude iscrpljujuća, već okrepljujuća. Kretnje pume koje podsećaju na pokrete na trambolini stvaraju prirodni vrhunac. Posebni trenuci tišine pojavljuju se tokom radionice, te se možemo ponovo povezati sa svojim centrom, prirodnim načinom bivanja – poput tihe moći pume.

Ova radionica je otvorena za sve ljude zdravog tela i otvorenog uma.

Radionice se održavaju 17. i 18. novembra 2018. u Beogradu i traju 2-3 sata.

Raspored i mesto održavanja biće naknadno objavljeni.

Cena iznosi 30 e po radionici, a za obe radionice 50 e.

Radionice će se održati na engleskom. Molimo vas da u svojoj prijavi navedete da li je potrebno da obezbedimo prevod.

Dodatne informacije i prijave na mail: daniela.stefanov@gmail.com ili na broj 064 202 64 93

Art Yoga Centar

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •