Ovaj vodič će Vam pomoći da napravite pravu odluku pre nego što uložite u novac i vreme u kurs instruktora joge.

Krenuti na kurs instruktora joge je uzbudljiva avantura i pozitivna transformacija kroz koju možete da razvijete svoju ličnost, ali svakako treba biti i realan u donošenju te odluke.

Joga se kao industrija dosta razvila poslednjih godina i postala biznis sa dosta konkurencije. Dobra osnova sa dobrim kursem je veoma značajna kada ulazite u industriju kao početni instruktor.

Želim da postanem instruktor/ka ali nisam siguran/na da li sam spreman/na

Najveća tajna na početku puta svakog instruktora joge je – verovatno nikada nećete biti 100% spremni! Neki se plaše tog početka, ali ako ste o tome razmišljali duže vremena, šanse su da ste spremni. Ponekad samo treba da promenimo perspektivu i prepoznamo da svi imamo nešto što nam stoji na putu. Možda se brinete što ne možete da uradite stoj na glavi, ili što Vam je zadnja loža zategnuta. Možda se brinete šta će drugi reći, ili da ćete biti spremni tek kada malo smršate. Možda se plašite da budete ispred grupe ljude – to je sasvim u redu. Šta god da je, uvek će biti nešto. Dobra vest je da ćete se sa ovim stvarima suočiti na kursu za instruktore.

Kako mogu najbolje da se pripremim za kurs instruktora? Mentalno i fizički.

Pre nego što krenete na kurs trebalo bi da redovno praktikujete jogu, najmanje dve godine. Ne morate biti najsavitljivija osoba na svetu, savitljivost nema nikakve veze da li ste dobar instruktor ili ne. Još bih savetovala da praktikujete minimalno tri puta nedeljno, idealno nekoliko različitih stilova, ili da bar znate razliku između Flou i Restorativne joge. Upišite se na kurs što ranije, kako biste imali vremena da prostudirate neke knjige o joga filozofiji.

Obratite pažnju na sledeće stvari kada birate kurs

· Nađite kurs koji je povezan sa joga studijom

Posetite nekoliko časova i porazgovarajte sa intstruktorima u studiju koji su tu završili kurs.

· Saznajte koliko dugo drže kurs

Kvalitet dolazi sa iskustvom. Savetujem da izbegavate svaki kurs koji se održava tek 2 ili 3 godine, ili nije povezan sa studijom

· Upoznajte instruktora koji drži kurs

Ovo je veoma važno, kursevi nisu jeftini i trebalo bi da znate u šta ulazite. Upoznajte instruktora da biste utvrdili da li osećate konekciju ili ne.

· Nađite strukturu koja Vam odgovara

Kurs za instruktora je intezivan, razmislite dobro kada birate kurs pogotovo ako imate stalan posao ili malu decu. Dosta studenata odustane od kurseva koji traju po godinu dana jer i uz najbolje namere, stvari se promene. Ako ste u mogućnosti da ostavite svakodnevnicu iza sebe i usmerite svu Vašu energjiju ka kursu, napredak će biti brz.

· Vrednost za novac

Najskuplji kurs ne znači i najbolji. Neki kursevi su preskupi za ono što dobijete. Pitajte šta dobijete za uzvrat i vidite da li ste zadovoljni odgovorom.

· Prilike za rad

Kompeticija je velika, pogotovo u velikim gradovima. Pitajte kakve su mogućnosti za rad po završetku kursa.

· Reputacija

Potrudite se da saznate o reputaciji kursa. Da li imaju dobar odnos sa studentima, u studiju, i u zajednici?

Koji su kvaliteti dobrog instruktora?

· Najbolji instruktori su obično najautentičniji.

Biti svoj je ključ – ako instruktor pokušava da imitira drugog instruktora, to se vidi da nije autentično. Prepoznajte svoju jaču stranu ali i ograničenja.

· Volite ono što radite, planirajte časove i dobro razmislite o sekvencama.

Sekvence mogu da naprave čas dobrim ili lošim, sastavljanje sekvenca koje su dostupne studentima na različitima nivoima je umeće. Umetnost sekvenci je kao i svaka priča, ima početak, sredinu i kraj.

· Ako puštate muziku, odaberite pesme koje se podudaraju sa sekvencom. Napravite atmosferu u kojoj će studenti da se osećaju sigurno, budite saosećajni jer nikad ne znate kakav je ko imao dan.

Lično smatram da najbolji instruktori su oni koji žive joga filozofiju i van prostirke. Svaki dan donositi svesne odluke, od proizvoda koje kupujete, hranu koju jedete, i truditi se da živite način života koji će biti od koristi našoj planeti i svim bićima koja na njoj žive.

Nervoza i kako da je se rešite

Sasvim je normalno biti nervozan, govoriti javno je jedan od najvećih strahova. Biti instruktor zahteva hrabrost, strah je svakako jedan od razloga zbog koga se ljudi uzdržavaju, ali to morate prebroditi! Nađite kurs kroz koji ćete biti podržani i koji će Vam dati samopouzdanje.

Dobili ste kvalifikacije, šta sada?

Po završetku kursa, normalno je da se osećate kao da ne znate šta sada da radite. Nađite nekoga ko će da Vas posavetuje ili se priključite zajednici koja će Vas podržavati. Pitajte iskusnijeg instruktora da Vam bude savetnik, ili da asistirate na časovima.

Kako naći posao

Predlažem da počnete rad u studiju na recepciji, ili provoditi vreme u studiju i pomagati, upoznajte se sa studentima i instruktorima. To će dati više mogućnosti da dobijete par časova, nego da samo pošaljete CV. Možete se prijaviti za zamenu kada je potrebna.

Držati časove po firmama je takođe zabavna opcija, pogotovo kada počinjete. Teretane nude raznovrsne joga časove, možete i tu da pokušate. Naravno da možete da iznajmite halu i tako počnete, ali obično uzme više vremena da se časovi napune na taj način.

Napraviti svoju stranicu je dosta lako, time možete naći klijetne za privatne časove.

Nadam se da ćete imati koristi od ovog uputstva, namera je da smanji konfuziju i pomogne za početak. Joga Instruktor je svakako zadovoljavajuća karijera.

Irina Morison za JP
Izvor: yogitimes.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •