U tradicionalnoj meditativnoj praksi, „otpuštanje“ (ili nevezivanje) znači pomiriti se sa činjenicom da su dobre i loše stvari konstanta naših života. Život je akumulacija iskustava, uzroka i posledica, koji su u stalnom pokretu i menjaju oblik. Na kraju krajeva, jedina stvar na koju možemo računati u životu je promenljivost.

Kada patite, imate dve opcije, ili da se nosite sa teškom situacijom i izazovnim emocijama ili se možete opirati i želeti da je drugačije. Možete prihvatiti situaciju i promenti kako se osećate u odnosu na tu situaciju. Otpusiti znači dopustiti životu da ponekad izazove teške osećaje, da nam predaju poruku i onda posmatrati kako ih menjamo novim osećajima.

Ovde ćemo istražiti detaljnije koncept i praksu otpuštanja, kako možete osetiti ličnu slobodu kad to naučite.

Otpuštanje i prihvatanje

U životu, što više pokušavamo da kontrolišemo ljude i situacije oko nas – da guramo, vučemo, forsiramo stvari na način na koji mi to želimo — stanje se obično pogorša. Introspekcijom shvatamo da držanjem za situacije od kojih ne želimo jednostavno odustati, obično iskusimo nepotrebnu patnju i nesreću. Šta pokušavamo otpustiti? Neki od najčešćih stvari na listi su kriticizam, okrivljavanje, strah, takmičenje, udovoljavanje drugima, ljutnja, ozlojeđenost, ljubomora i sramežljivost.

Kada imamo dovoljno poverenja dolaze nam prave stvari u pravo vreme, otpuštamo ih kada dođe vreme, pronalazimo više slobode, mira i komfora. Kako poslovica kaže „kad se jedna vrata zatvore druga se otvore.“ Otpuštenje i prihvatanje idu ruku pod ruku. Praksom, možemo postići da prihvatimo sebe i svoj život onakvim kakvi su, da prihvatimo druge ljude onakvim kakvi su i da održavamo taj stav u svakom momentu.

Šta otpuštanje nije

Možda nam razumevanje šta otpuštanje nije i šta neće uraditi za nas može pomoći da bolje razumemo otpuštanje. Otpuštanje znači vežbanje prihvatanja, opraštanja, otvorenosti, strpljenja da kroz proces ostanemo realni. Ali to ne znači osećati se poraženim ili beznadežnim, ili da ćemo dopustiti drugima da nas loše tertiraju. Otpuštanje je prepuštanje i svesno napuštanje kontrole jer ste shvatili da je nikada niste, zapravo, ni posedovali.

Zašto je otpuštanje tako teško

Ironično, teško nam je otpustiti kada se u životu borimo sa nečim ili kad nam ide dobro. Ponekad ne možemo otpustiti ono što nam je poznato čak i kada nas to uništava ili kad smo zaglibili. Razlog tome je što promena može biti strašna. Nerado se prepuštamo nepoznatoj teritoriji jer mislimo da stvari mogu biti gore. Loše navike se održavaju jer je njihov rezultat predvidiv. Međutim, strah od promene nije dovoljno dobar razlog. On nas čini da se osećamo da smo zaglavili, da smo mali, prestrašeni i bez nade. Ili, teško nam je otpustiti kada nam ide dobro. Zakačimo se za poznato jer ne želimo napustiti ono što vidimo kao izvor sreće.

Činjenica je, promena i gubitak su neizbežni. Godišnja doba se menjaju, veze se prekidaju, ljudi stare i umiru, kompanije se zatvaraju, novac se troši, te vremenom zadovoljstva gube moć da nas usrećuju. Pretvaranje da se možemo držati materijalnih dobara, pažnje drugih ljudi, moći, prestiža i mladosti je iluzija.

Prevazilaženje prijemčivnosti, grabežljivosti i instistiranja

Meditacija je jedan od najboljih alata koje možemo praktikovati da bismo se naučili prepustiti. Pomaže nam da živimo svoj život u potpunosti uživajući svaki momenat. Gradi našu sposobnost da prihvatimo činjenicu da se sve, iz momenta u momenat, ili odjednom, menja. Ništa nije trajno.

Prisetite se neke teške situacije kroz koju prolazite i razmislite šta vam je teško otpustiti. To može biti lako i situacija može biti očigledna (nekome ne možete oprostiti ili ne možete preći preko osećaja da su vas izneverili), ili to može biti iznenađenje. Istražite gde u telu osećate napetost, gde se držite i gde ostajete zatvoreni.

Da li možete identificirati aspekte situacije koji na vas deluju loše? Da li se okrivljujete za greške iz prošlosti i ne možete oprostiti sebi? Da li se bojite toga što budućnost može doneti? Da li krivite nekoga drugog da vam je učinio nažao dok u isto vreme ne razumete uslove u kojima se to desilo? Da li ste razočarani jer se stvari ne odvijaju kako ste očekivali?

Neke od korisnih ideja koje možete uvesti u svoju meditaciju sadrže: kontemplaciju kraja života i vlastite smrtnosti, reflektovati na uzroke i posledice, vežbanje bezuslovnog prihvatanja i dobrote, mantranje koje gradi poverenje u Univerzum.
To se neće desiti preko noći, ali dok vežbate možete naučiti da prihvatite sebe i pokažete saosećanje prema sebi ali i prema drugima. Vremenom ćete oprostiti sebi za bilo koju ulogu u prošlosti kao i ostalima koji su bili uključeni u taj proces. Možete otpustiti i strah i očekivanja od budućnosti, prevazići potrebu da udovoljavate ljudima i da postanete dovoljno hrabri da se suočite sa neizvesnošću.

Posvetite se otpuštanju

Otuštenje je posvećnost tome da ostanemo prisutni u bilo kojoj situaciji koja se pojavi. Promena i pokazivanje ranjivosti može biti zastrašujuća, ali oboje je lakše kada se svakodnevno dobro brinete o sebi. Nije lako optustiti očekivanja, oprostiti, prigrliti vlastitu nesavršenost i razočarenja.

Volite se tokom procesa otpuštanja: izmasirajte se, priuštite sebi opuštajuću kupku, prošetajte u prirodi, provedite vreme pored okeana (reke ili jezera), pišite dnevnik, plešite, trčite ili praktikujte jogu. Praktikujte duhovnu prisutnost tako što ćete ostati otovrenoga uma; dopustite da vam svaki momenat donese novi osećaj nade. Obuhvatite sve oko vas novim pogledom. Ne zaboravite da sreća dolazi tako što sledimo prirodan tok stvari, poštujući prolaznost svega što nam život nudi i prigrlite sve što vam servira.

Autor: Jillian Babcock
Danijela Maršiček za JP
Izvor: yogapedia.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •