Kokosovo ulje u ovom receptu povezuje sve sastojke kao lepak, stoga ove štanglice bolje zadržavaju oblik pločica kad su ohlađene u frižideru. Mogu da stoje na sobnoj temperaturi, ali omekšaju a takođe nisu praktične za nošenje na put.
2 šolje sirovih badema (ili drugih hrskavih orašastih plodova)
1/3 šolje mlevenog lana (flaxmeal)
3/4 šolje nezaslađenog rendanog kokosa
1/2 šolje putera od badema
1/2 šolje kokosovog ulja, staviti na toplo da omekša ukoliko je u čvrstom stanju
1 kašičica ekstrakta od vanile
1/2 kašičica morske soli
1/2 kašičice cimeta
3 kašike javorovog sirupa

Ukras od čokolade (opciono)
(Istopiti 50-100 gr. crne čokolade i time ukrasiti – poprskati gotovu smesu za štanglice. Odložiti u frižider dok ne očvrsne. Seći dok je hladno na pločice.)

U blender sipajte bademe i lan. Meljite sve dok se badem dobro ne usitni. Potom dodajte kokos, puter od badema, kokosovo ulje, vanilu, morsku so, cimet i javorov sirup, i uključite ponovo procesor sve dok ova mešavina ne formira hrapavu pastu. Ukoliko smesa deluje suvo, dodajte još po kašiku kokosovog ulja i/ili javorovog sirupa.

Sipajte smesu u dublju posudu 20 x 20 (postavite prethodno papir za pečenje kako biste lakše isekli štanglice za serviranje, ali nije neophodno) i velikom kašikom dobro ispritiskajte smesu i izravnajte gornji sloj. Ukoliko ukrašavate čokoladom, to možete sad, a potom odložite smesu na hlađenje. Neka se dobro ohladi (oko 1 sat).
Iscite štanglice ravnim i oštrim nožem, pa ih ponovo odložite u frižider do serviranja.

Aleksandra Georgievska za JP
Izvor: sproutedkitchen.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •