4 razloga zbog kojih bi trebalo jesti supu za doručak

U nekim delovima sveta, konzumiranje supe za doručak je svakodnevnica – zapravo, to je pravilo. Mislimo da je došlo vreme da vam pokažemo koliko je supa odlična hrana za početak jutra. Neka vam supa postane zimska verzija smutija, pogotovo ako vam je ujutro teško da naterate sebe da pojedete bilo kakav obrok.

1. Jednostavan je način za povećanje unosa količine povrća i hranljivih materija

Želite zdrav doručak, a ujutro ste u gužvi i jedva imate vremena da se spremite za posao? Zbog pripreme doručka, ali i vremena koje oduzima temeljno žvakanje, verovatno ćete radije posegnuti za voćem ili čak u potpunosti odustati od doručka.
Tanjir supe, pripremljen od nekoliko vrsta povrća, odlična je opcija da se započne dan. Zapravo, supa može biti čak bogatija hranljivim materijama nego smuti, s obzirom da povrće ima duže vremensko razdoblje za upijanje tečnosti, što dopušta oslobađanje više hranljivih materija. Ako vas zabrinjava pomisao da nećete ostati siti do ručka, možete u supu dodati zdrave masnoće poput maslinovog ulja ili gheeja.

2. Možete je zamrznuti

Jedna od najboljih stvari kod supe je činjenica da je možete zamrznuti. To će vam uštedeti vreme, ali i novac. Priprema velikog lonca supe, koji ćete kasnije podeliti na manje obroke i zamrznuti, štedi i vreme i novac. Takođe, u supu zaista možete staviti bilo koje povrće, pa ako imate u frižideru povrće koje vam već duže stoji, iskoristite priliku da od njega skuvate odličan i zdrav obrok, što je još jedan plus za uštedu novca. A ako stvarno žurite, supu isto kao i smuti, možete poneti sa sobom na putu za posao. Još će vas i grejati dok je ispijate iz termosa.

3. Imaćete bolju probavu

Jedan od većih uzročnika lošeg varenja je hrana koja nije temeljno sažvakana, što može dovesti do nadutosti, gasova i drugih loših simptoma probavnog trakta. Nesvarena hrana u vašem probavnom traktu, takođe, može pogoršati uslove kao što su disbioza creva, candida i sindrom propusnih creva, privlačenjem nezdravih bakterija koje fermentišu i razgrađuju tvrde materije.
Supa za doručak savršeno je rešenje jer zahteva minimalno žvakanje. Takođe, puna je vitamina i minerala koje će vaše telo lako svariti i apsorbovati. Idealno bi bilo supu napraviti od povrća koje je puno vlakana i koje održava vašu probavu redovnom. Dodajte lisnato povrće i povrće kao što su karfiol, brokoli, paprike i tikvice, a zatim uz pomoć blednera napravite krem supu.

4. Nikad vam neće dosaditi

Verujemo da je jedan od trikova za zdravu ishranu i način života raznovrsnost – pogotovo ako sledite posebnu dijetu. Uz ograničen izbor ,,odobrenih” namirnica, možete završiti s istim obrokom za doručak, ručak i večeru svaki dan.
Supa je jednostavan način da vaš obrok bude zanimljiv. Možete eksperimentisati s različitim biljkama, začinima, semenkama i povrćem. Supa može bistra, krem, s testeninom ili bez.

Isprobajte Samskara supe ili Hipokratovu supu koja je idealna u borbi protiv raka i teških bolesti.

Izvor: udahni.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •