Gayatri je najpoznatija i najpevanija vedska mantra za koju se smatra da sadrži samu esenciju vedskoga učenja, obraća se Saviti – „Onome od čega je sve stvoreno”. Gayatri je poruka jedinstva – glina je jedna. Od nje se mogu napraviti brojni oblici isto kao što je Bog jedan, a ima mnogobrojna lica i aspekte.

Gayatri je majka svih vedskih učenja, Gayatri je naš dah, „ono“ od čega je sazdana vera. Gayatri predstavlja čulo i ovladavanje čulima. Ona je mikro i makro kosmos. Gayatri mantra je Sunce svih mantri. Kao što Sunce zrači bezbrojne zrake svetlosti, tako i Gayatri mantra svojom vibracijom integriše sve božanske kvalitete u jednu, nepodeljenu istinu. Takvo jedinstvo i čistu istinu pronalazimo u meditaciji.

– Gayatri mantra je mantra koja pomaže ljudima u svim njihovim problemima. Ne postoji bolja mantra za ispunjenje želja. Od svih mantri, Gayatri mantra ima najviše čudesnih moći.

– Gayatri mantra se peva kada se poštuje Bog, traže Božji blagoslovi, traži brahamagyan (Samospoznaja), društvena sreća i sadržaji, te za novac.

– Postoje tri specifična razdoblja u danu kada se preporučuje pevanje ove mantre, poznata kao Sandhyakal. Prvo je pre izlaska i tokom izlaska Sunca.

– Drugo razdoblje je tokom poslepodneva. Treće razdoblje je pre zalaska Sunca, odnosno za vreme zalaska Sunce. Osim toga, osoba koja želi da peva Gayatri mantru trebalo bi to da čini tiho i mirnog uma. Ova mantra ne bi trebalo da se peva glasno.

– Oṃbhūrbhuvaḥsvaḥ, tátsavitúrváreṇ(i)yaṃ, bhárgodevásyadhīmahi, dhíyoyó naḥpracodáyāt.

Prevod: Meditiramo na duhovni sjaj vrhovne obožavane božanske stvarnosti Koji je izvor svih fizičkih, astralnih i nebeskih sfera postojanja. Neka vrhovno božanstvo osvetli naš intelekt kako bismo shvatili vrhovnu istinu. Da bi se brže zadobile dobrobiti ove mantre, preporučuje se da se peva s Rudraksha malom u ruci.

– Gayatri mantra ima deset dobrobiti: sreća, blistava koža, jasnije oči, odbojnost prema lošoj hrani, vera u Boga, razvoj šestog čula, povećanje moći blagoslova, umirenje uma, pomoć da se ne ljutite, povećavanje inteligencije.

– Iako Gayatri mantra donosi sreću svima, pojačane dobrobiti ima za decu. Pevanje ove mantre 108 puta svakog dana pomaže razvoju dečje inteligencije i pomaže im da postignu sve što žele.

– Ako par nije blagoslovljen decom duže vreme, trebalo bi da peva ovu mantru svako jutro pre izlaska Sunca i za vreme izlaska Sunca, odeveni u belu odeću.

– Ako doživljavate poteškoće uzorkovane neprijateljima, pevajte Gayatri mantru svakog utorka, nedelje i na Amavasyu (faza pre mladog Meseca, tamni Mesec), odeveni u crvenu odeću i misleći na božicu Durgu. To će pomoći u rešavanju problema koje uzorkuju neprijatelji.-

– Ako dolazi do odlaganja braka, pevajte Gayatri mantru 108 puta svakog ponedeljka, odeveni u žutu odeću i misleći na božicu Parvati. Uskoro ćete pronaći prikladnog partnera.

– Kako biste se rešili dugotrajne bolesti, pevajte Gayatri mantru svakog prikladnog dana. Blizu sebe držite bokal vode i budite odeveni u crvenu odeću. Nakon mantranja ispijte vodu iz bokala.

– Kako biste rešili bilo koji problem, mali ili veliki, nabavite svetu smokvu, shami, vat, goolar i posudu sirovog mleka. Sedite blizu tih sastojaka, namestite havan (ritualno paljenje vatre) i pevajte Gayatri mantru 1000 puta. Nakon pevanja, svetu smokvu, shami, vat, goolar stavite jedan po jedan u mleko, te zatim u havan. Ovako bi trebalo da se rešite svih problema.

Izvor: udahni.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •