Anksioznost može biti jedna od najtežih stvari sa kojima se suočavamo. Kada su nam umovi zabrinuti, čini nam se nemogućim da razmišljamo jasno i da prebrodimo anksioznost.

Ako vi, ili bilo ko koga poznajete, patite od anksioznosti, straha ili napada panike, probajte ove savete da pobedite anksioznost i unesite ih u svoj svakodnevni život. Brzo će vam postati navika, i vaša anksioznost će nestati.

Počnite s disanjem

Naše disanje je jedan od najsnažnijih alata koje smo dobili. Naš dah i naši umovi su toliko povezani da možemo bukvalno da smirimo svoje umove i opustimo svoja tela jednostavno tako što ćemo disati sporo i duboko.
Dišite svesno. Kada počnete da primećujete svoje disanje, možda ćete primetiti da uzimate kratke, plitke udahe vrhom grudnog koša. Ovo je napet, i pomalo uznemiren dah. Pokušajte da udahnete duboko kroz nos, ispunite pluća, izdahnite kroz usta, i osetite veliko oslobađanje.

Probajte ovo još nekoliko puta i osetiće te se odmah opuštenije. Duboko disanje aktivira naš parasimpatički nervni sistem, to je sistem koji usporava srčani ritam i opušta naše mišiće.

1. Promenite anksiozne misli

Počnite da obraćate pažnju na svoje misli. Ako možete da budete samo svedok vaših misli, bolje ćete razumeti kakve misli se pojavljuju i čine da se osećate anksioznim. Kada su naši umovi toliko užurbani i haotični, može biti teško da saznate šta se zaista dešava, ali vi imate moć da kontrolišete svaku misao.
Ovo zahteva vežbu i nije lako početi, ali vi imate snagu da prevaziđete svoju anksioznost. Kad god primetite neku anksioznu misao kako se ušunjava, uhvatite je i zaustavite, a potom i zamenite pozitivnim mislima.
Na primer, ako krenete da razmišljate „osećam se veoma nervozno i uznemireno“, zamenite tu misao nečim što popravlja raspoloženje, poput „osećam se sigurno i mirno i sve je odlično“. Možete se čak osmehnuti sami sebi i reći svom telu da se osećate smireno.

2. Vežbajte 7-2-11 disanje za opuštanje

Naziv ove lepe i smirujuće tehnike disanja možda zvuči kao da je u pitanju neki supermarket, ali se 7-2-11 jednostavno odnosi na vreme i brojanje tokom disanja.
Kod udisaja, mirno udišemo kroz nos brojeći do 7, zadržavamo ili držimo dah brojeći do 2, a zatim ga otpustimo pri izdahu brojeći do 11 sa „fuuuuuuuuu“ zvukom koji izlazi iz naših usta.
Ova vežba je kao prirodna tableta za spavanje, i potpuno će vam relaksirati nervni sistem. Možda će vam trebati da ponovite nekoliko puta dok se ne uhodate u ritam, ali što više vežbate, imaćete više snage. Vežbajte ovo svakodnevno, 4-8 puta.

3. Hranite vaš sistem

Dobra ishrana je ključna da vaše telo i um ispravno funkcionišu. Moramo hraniti naše sisteme baš kao što i naš automobil treba gorivo da se kreće. Kada ste pod stresom ili pod pritiskom, vašem telu je potrebno još više hrane.
Hrana koja „uzemljuje“, poput ovsa i banana, obezbediće odlično, sporo oslobađanje energije. Izbegavajte stimulanse kao što su kofein, šećer ili brza hrana, oni će samo stvoriti jak impuls a onda oboriti vaš nivo energije – čineći time da se osećate još nervozniji.
Pokušajte da zamenite kafu vodom ili biljnim čajevima,a možete i da popijete čaj od kamilice u večernjim satima radi dodatnih benefita koje ima za smirenje. Uvedite to polako u vašu svakodnevnu rutinu, i uskoro ćete uživati u ovim čajevima više nego od sadašnjeg gutljaja kafe za „prvu pomoć“! Ako osećate veoma nizak nivo energije, možda treba da uradite test krvi da biste proverili da li ste deficitarni i imate manjak nekog od vitamina ili minerala koji mogu biti od vitalnog značaja da biste se osećali smirenim.

4. Pokrenite svoje telo

Vežbe čine čuda za izbacivanje napetosti i stresa iz tela. Kada se osećate uznemireno, vežbanje će vam pomoći da pokušate da se oslobodite od svog tog adrenalina koji vam se nakupio. Nakon vežbanja oslobađaju se endorfin i hormoni sreće poput serotonina.
Najefikasniji i prirodan način za podsticanje serotonina je svakodnevno vežbanje. Hormoni stresa, kao što je kortizol, smaniće se, a vi ćete početi da se osećate srećno i relaksirano. Izaberite jedan ili dva stila vežbi koji odgovaraju vama i vašem način života.
Ako možete da budete napolju, to je još bolje; idite na brzo hodanje, trčanje, vožnju biciklom ili šetnju po prirodi. Ako vam nedostaje motivacija, pridružite se nekoj grupi ili zamolite prijatelja da to radi s vama nekoliko puta nedeljno.
Druge opcije kao što su joga, pilates, plivanje, boks ili u osnovi bilo šta što će vas pokrenuti, pomoći će vam da izađete iz svojih misli. Stvaranje ovih novih navika stvoriće nov zdrav, srećan život koji želite živeti.

5. Spavajte kao beba

To je lakše reći nego učiniti kada je vaš um bučan a vaše telo napeto. Stvaranje određene rutine pre odlaska u krevet može pomoći, kao što su zatamnjenje svetla ili paljenje sveća.
Pokušajte da zamenite noćno gledanje TVa, telefona i interneta, knjigom ili penušavom kupkom sa esencijalnim uljima – što manje stimulacije svetlošću i buke, to bolje. Ako niste navikli na potpunu tišinu i potrebni su vam nekim zvukovi u pozadini, pokušajte sa zvukovima za meditaciju ili muzikom za relaksaciju kako biste pomogli vašem telu da se opusti.
Kada uđete u krevet, lezite i kažite svom telu da se opusti, počevši od svog čela i očiju, pa sve do prstiju. Idite polako i nadamo se da ćete zaspati još pre kraja.
Autor: Sinéad McKiernan

Aleksandra Georgievska za JP
Izvor: doyouyoga.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •