Kako da poboljšate svoj vid, meditirate, i razvijete snagu volje u isto vreme?

Praktikujte trataku. Ova jogijska praksa gledanja u sveću je pomalo čudna, ali većina jogija koji je isprobaju obožavaju je. Trataka se postavlja kao savršeni spoj između spoljne i unutrašnje joga prakse.

Trataka znači „posmatranje“ ili „gledanje“. Tokom ove prakse netremice gledate u plamen sveće bez treptanja. Čak i nakon što zatvorite oči, nastavite da se koncentrišete na unutrašnju sliku plamena, čime se razvija potpuna fokusiranost uma. Taj fokus predstavlja odličnu pripremu za meditaciju. Trataka je takođe i jedna od shatkarmi, odnosno šest jogijskih praksi za pročišćavanje koje čuvaju vaše telo od bolesti.

Zašto treba praktikovati trataku?

• Daje sjaj očima
• Poboljšava vid
• Uravnotežava nervni sistem
• Oslobađa od stresa
• Poboljšava koncentraciju
• Poboljšava pamćenje
• Razvija fokus
• Razvija snagu volje
• Aktivira ajna čakru (čakru trećeg oka)
• Oslobađa od potisnutih misli

Savršeno vreme za vašu praksu

Pošto vam je potreban mrak u sobi za trataku, nejbolje je praktikovati je pred zoru ili nakon zalaska sunca. Ovo vreme je takođe odlično i za meditaciju i energetski je pogodno za sve prakse koje zahtevaju intenzivnu koncentraciju. Ko pati od nesanice ili neispavanosti osetiće poboljšanje od praktikovanja tratake pre samog odlaska u krevet.
Obično se preporučuje meditacija nakon asana i pranayama. Isto važi i za trataku, pošto je i ona jedan oblik meditacije.

Korak po korak

1. Za ovu praksu vam je potreban prostor u mraku i bez promaje. Namestite sebe tako da možete udobno sedeti a da vam je plamen sveće u visini očiju. Ukoliko, na primer, sedite na podu stavite sveću na niži stočić. Sveća treba da bude udaljena otprilike za dužinu ruke.
2. Zauzmite udoban položaj za meditaciju. Sedite na ivicu čvrstog jastuka ili preklopljenog prekrivača da olakšate naprezanje kukova i otpustite pritisak sa kičme.
3. Zatvorite oči, opustite vilicu, i oslobodite se napetosti u ramenima. Usresredite se da budete fizički mirni.
4. Otvorite oči i gledajte u plamen sveće. Neka vam pogled bude postojan i pokušajte da ne trepćete. Obratite pažnju na boje plamena – na njegovu crvenu, belu, plavu boju. Posmatrajte taj plamičak kako treperi i menja oblik. Osetite njegovu suptilnu toplinu. Svaki put kada vam misli odlutaju, lagano vratite svoju pažnju na plamen. Radite tako otprilike jedan minut, potom zatvorite oči kad osetite da se umaraju ili počinju da suze.
5. U tom trenutku, čak i sa zatvorenim očima, zadržite fokus na prikazu plamena koji se pojavljuje između vaših očiju. Ako prikaz krene da da se pomera pokušajte da ga vratite nazad u predeo gde je vaše unutrašnje treće oko.
6. Kada unutrašnja slika plamena nestane, otvorite oči i ponovo gledajte u plamen sveće. Radite to otprilike minut potom zatvorite oči. Ponovo fokusirajte svoju svest na prikaz plamena u svom unutrašnjem trećem oku.
7. Ponovite ceo postupak još jednom ili dvaput.
8. Zatvorite oči i odmorite na trenutak. Potom trljajte dlanom o dlan dok ne budu topli. Nežno njima pokrijte svoje oči i držite ih sve dok osećate da su topli. I ovo ponovite još jednom ili dvaput.

Napredovanje kroz praksu

Kada prvi put počnete sa tratakom verovatno će vam biti teško da gledate u plamen bez treptanja. Dajte sve od sebe, i šta god radili ne naprežite se! Praktikujte dva ili najviše tri minuta.
Stići ćete do pet ili 10 minuta ukoliko redovno praktikujete.

Nastavne tehnike

Trataka je odlična za učenje u radionicama za meditaciju. Pošto se oslanja na fizičku/spoljnu praksu dopada se onima kojima je meditacija novina i koji se još uvek ne osećaju prijatno kada se okrenu prema sebi iznutra.
Postavite nekoliko mesta, i neka po tri učenika sede oko jedne sveće. Ovo treba da bude kratka vežba – najviše nekoliko minuta – i podsetite svoje učenike da se ne naprežu.

Kada trataka nije poželjna

Osobe sa glaukomom ili epilepsijom ne bi trebalo da praktikuju trataku. Oni koji pate od razrokosti, astigmatizma, ili rane faze katarakte mogu da modifikuju ovu praksu tako što će gledati u crnu tačku nacrtanu na beloj površini, udaljenoj otprilike za dužinu ruke, i to na dnevnom svetlu ili uz meko osvetljenje.

Autor teksta: Julie Bernier

Referenca: Swami Satyananda Saraswati. Asana Pranayama Mudra Bandha. Bihar, India: Yoga Publications Trust, 2008.

Aleksandra Georgievska za JP
Izvor: beyogi.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •