Čakre su vrtlozi energije u ljudskom telu. One su deo životne energije – prane, koja neprekidno struji kroz telo.
Svaka čakra u telu ima svoju frekvenciju. Sem prve i sedme čakre, ostale čakre imaju svoju prednju i zadnju stranu na telu. Prednji deo čakre povezan je sa osećanjima, a zadnji sa voljom. Ako čakra nije blokirana, ako je slobodna, kruži u pravcu kazaljke na satu i kroz nju energija protiče neometano i telo je ispunjeno životnom energijom i zdravljem.

MANIPURA (mani – dragulj, pura – mesto) – treća čakra

Nakon što smo prošli kroz nesvesno – prvu čakru i podsvesno – drugu čakru, naša Svest stiže do trećeg nivoa – treće čakre. Jednom kada se naša Svest razvije u trećoj čakri, stigli smo do polovine puta ka svom izrastanju, spoznaji sebe i svojih potencijala, i velika je verovatnoća da ćemo stići do Više Svesti.

Treća čakra ili MANIPURA smeštena je u području želuca, par santimetara iznad pupka – na mestu koje se naziva solarni pleksus. Manipura je zadužena za primanje energije i informacija iz okoline i njihovu obradu. Svaki kontakt s drugom osobom, svaka nova okolina ili situacija, automatski aktivira solarni pleksus da prima nove informacije i da nam omogući da ih obrađujemo, promatramo, analiziramo i učimo iz svega toga.

Žlezda koja reguliše njen rad je pankreas, a koji je povezan sa organima u stomaku – žuč, žučna kesa, jetra, slezina i srednji deo karlice. Ova čakra je vezana za naš životni zadatak, samopouzdanje i veru u sebe. Ona daje ličnu inicijativu, potrebu da se iskorači izvan svojih granica i da se svojom voljom oblikuje stvarnost. U njoj se nalazi cvet nervnog sistema i sa njom su povezani svi nervi u telu. Manipura čakra je „Mesto dragulja“ u kojem nalazimo bisere bistrine, mudrosti, samopouzdanja i blagostanja. Njihov sjaj obasjava i prvu, drugu i četvrtu čakru – srčanu čakru (Anahata Chakra). Osećanja ljubavi i sreće, koju osećamo u našem srcu stvarno dolaze iz Manipura čakre. U ovoj čakri se strast, predrasude i neprihvatanje kroz mudrost transformišu u nesebičnu ljubav, poštovanje, razumevanje, a zavist i pohlepa se transformišu u radost davanja i umerenost. Uz postizanje samopouzdanja, ponos i ljubomora se transformišu u skromnost i velikodušnost, neznanje u znanje i bistrinu, lenjost u vrednoću i poslovnost. Čakra Manipura je blisko povezana sa psihom. Kad osećamo neke psihičke probleme samo treba da usmerimo pažnju na treću čakru i osetimo da li postoje blokade u njoj. Ako osetimo probavne probleme, kao bolove u stomaku ili dijareju, verovatno je to zbog straha ili neke stresne situacije.
Element treće čakre je vatra i stoga je treća čakra poznata i kao centar vatre ili sunca. Vatreni element se manifestuje unutar tela kao toplota tela. Manipura čakra kontroliše naš energetski balans i snabdeva digestivne organe energijom, tako da kada je izbalansirana ona optimalizuje životnu energiju u telu. Što više radimo na samopouzdanju i samopoštovanju sve više ćemo da se oslobađamo straha da nismo voljeno biće i da nećemo biti uspešni. Sve više nestaje strah od nemoći, bolesti i smrti, i smrt doživljavamo kao duhovno rađanje.

Treća čakra se otvara izvođenjem mantre RAM. Dok se peva ova mantra oči su zatvorene, a pažnja je na mestu par santimetara iznad pupka. Takođe dlanovi mogu da budu u položaju trougla ispred stomaka. Vrhovi prstiju su spojeni i usmereni su od stomaka, a palčevi se prepliću. Prsti su pravo. Kad Manipura nije izbalansirana javljaju se problemi.

Solarni pleksus je kod većine nas delimično blokiran, zato što smo u ovom svetu stalno okruženi pritiscima i negativnim energijama, mislima i emocijama iz okruženja, s kojima jednostavno nemamo umeća, vremena i snage da izađemo na kraj. Zato se sve neprijatnosti koje doživljavamo skladište u trećoj čakri i tu mogu da ostanu. To može izazvati probleme sa digestivnim traktom i sa stomakom. Također blokirana treća čakra može da izazove probleme i u drugim čakrama.

Jetra je jako bitan organ u našem telu i određuje šta je bitno a šta nebitno za nas. Problemi sa njom ukazuju da smo u nečemu neumereni, da smo ljuti ili da smo veliki idealisti. Pitajmo se kako smo povezani sa sobom, da li smo na svom životnom putu? Kroz odgovore sagledavamo ono zbog čega jetra pati, a i mi sa njom. Oslobodimo se svega što je višak u telu i duši i naći ćemo slobodu, razumevanje, ljubav i poverenje u sebe.

Žuč – kamen u žuči

Žuč koja se luči iz žučne kese je vrlo agresivna, funkcija joj je da razgrađuje masti. Problemi sa žuči često su u vezi s agresijom, koju izražavamo ili potiskujemo. To ukazuje na prigušene emocije i zastoj energije. Oni se najčešće javljaju zbog očekivanja. Kad prihvatimo sebe i svoje okruženje takvim kakvi jesu, kad nema očekivanja, ljutnja nestaje, negativna energija se transformiše u ljubav i problemi nestaju. Jer kamen u žuči nastaje pod velikim stresom, kada se gorčina i negativne misli skamene. Tad treba kroz meditaciju i vizuelizaciju izlaziti iz Uma, ega i prošlosti, što više se opuštati, biti u sadašnjosti i ljubavi. Sa bioenergijom lakši je postoperativni proces i imunologija tela jača.

Dijabetes

Treba znati da naša aura reaguje na svaku negativnu emociju i misao, i to automatski. Što smo više u ljubavi i dobroti, naše aurično polje je snažnije i negativne energije manje deluju na nas. Mnoge negativne emocije i misli koje smo stekli kao mala deca znaju da utiču na naše samopouzdanje, samopoštovanje i veru u sebe. Ako to ne osećamo onda nam je treća čakra blokirana. Tada u nama vladaju strah i bes, pa čak i mržnja prema sebi. Tada polako počinje da strada pankreas, javljaju se upale, ciste na pankreasu i dijabetes. Ovde traba raditi meditacije i vizuelizacije sa malim detetom, kupati se u žutoj boji i odgovoriti na pitanje KO SAM JA.

BALANSIRANJE TREĆE ČAKRE

Postoje razni načini sa kojima može da se isceljuje i balansira treća čakra, kao što su vežbe joge, disanja, krije, meditacija, vizuelizacija, bioenergija. Kako raste naša svesnost, tako se podiže i vibracija našeg energetskog tela, pa i vibracija solarnog pleksusa u kojem se transformišu negativne energije. Ovaj proces prati i suočavanje s određenim psihičkim i emotivnim blokadama, te stoga treba da opraštamo sebi i drugima, prihvatamo sebe i druge, budemo zahvalni i pronalazimo svoju suštinu i svoj unutrašnji mir.
Jedan od načina za balansiranje treće čakre je Vatskar Dhouti Kriya.

Vatskar Dhouti Kriya

Sedne se u bilo koji joga položaj sa pravom kičmom. Brada je blago ka grudnom košu. Oči su zatvorene a dlanovi su na kolenima u Gjnan mudri – palac i kažiprst spojeni. Ova mudra je mudra znanja i mudrosti. Usne se oblikuju u obliku slova ‘O’. Udah je kao da se pije vazduh i to dugo, u nizu ponovljenih malih gutljaja. Napune se pluća i dah se zadržava. Usta se zatvaraju. Pažnja je na stomaku sa kojim počinje da se kruži u jednom smeru, pa u drugom, kao trbušni ples. Na kraju se izdiše vazduh kroz nos. Rade se tri ciklusa. Ova vežba se izvodi na prazan stomak i najviše dva puta u jednom danu. Vežbati 40 dana i osetiće se poboljšanje u sistemu za varenje.

ASANE ZA BUĐENJE I BALANSIRANJE TREĆE ČAKRE

Salabhasana – SKAKAVAC

salabasana

U ležećem položaju smo,brada je na podu. Udah u položaju sa izdahom prepletemo prste ruku iza leđa. Stisnemo nogu do noge. Udah u položaju sa izdahom nežno ukorenimo pubičnu kost za pod. Sa udahom istovremeno podižemo bradu, prednji deo tela, ruke iza leđa i noge od poda. Leđima držimo celo telo. Pogled je prema podu, ali preko vrha nosa. U položaju smo 5 udaha, izdaha. Opustimo se pri petom izdahu, dlanove stavimo ispod čela i opustimo se sa tri pripremna udaha i izdaha i ponovimo ciklus.

Adho Mukha Svanasana – POLOŽAJ PSA

Udah u stojećem položaju, sa izdahom spustimo ruke ka podu ispod ramena, udahnemo, pritiskamo dlanove i stopala na pod. Širimo prste na dlanovima. Kukovima idemo što više pozadi, zadnja strana nogu se isteže, stopala su pričvršćena za pod. Pogled je prema pupku, glava se uvlači u ramena, grudni koš teži ka podu. Lopaticama idemo ka karlici. Upijamo energiju zemlje kroz dlanove i stopala sa svakim udahom i tako se ukorenjujemo. Duboko dišemo u solarnom pleksusu i osetimo vatrenu energiju u trećoj čakri koja na kraju postaje smirenija i mekša.

Bhujangasana – KOBRA

U ležećem položaju smo, ruke su pored tela glava sa strane. Čelo smeštamo na pod, dlanovi su ispod ramena, laktovi su celom dužinom vežbe pored tela. Sa udahom bradom klizimo po podu, glavu podižemo vratnim delom, grudi podižemo leđnim delom, podignemo dlanove od poda spustimo, podignemo se još malo, pogled je prema gore, zadržimo dah i sa izdahom se spuštamo uz zvuk sssssssss. Čelo je na podu, pripremni udah izdah i ponovimo.

Parivrtta Parsvakonasana: OKRENUTI BOČNI UGAO

Tolasana: POLOŽAJ VAGE

Parsva Bakasana: OBRNUTI KRAN

Dhanurasana: LUK

Utkatasana: STOLICA

Dok radite na trećoj čakri osećaćete želju da se osamite, neki će prestati da se druže sa vama, pojaviće se neki novi ljudi,sa kojima stižu i novi izazovi. Sve je to normalno.

Izvor: yoga108.rs

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •