Kada sam započela sopstvenu praksu meditacije, nisam imala predstavu gde idem. Često sam se pitala da li to radim ispravno, posebno kada su znaci uspeha, blago rečeno, nevidljivi. Ako ste u istoj situaciji, važno je shvatiti da je meditacija i praksa i smo postojanje. Proces sam po sebi. Ovde ću objasniti zašto meditiramo (uprkos poteškoćama da se usadimo u praksi) i savete kako da unapredite svoju praksu.

Zašto meditiramo

Yoga Sutra opisuje meditaciju (dhyana) kao stanje svesnosti koje konstantno protiče prema unutra, rezultirajući u širenju svesnosti više nego što obično primećujemo. Praksa meditacije, sa druge strane, je disciplina koju primenjujemo kada sedimo u miru pažnjom usmerenom ka jednoj tački dovoljno dosledno, kako bismo postigli stanje ekspanzije.

“Kada su stvari u svetu zabrinjavajuće, nemamo potrebu postati deo haosa, težimo miru. Tada i jedino tada stvorićemo svet koji odražava naše srce umesto da ga razbijemo,” piše Marianne Williamson, autor „Dar Promena.“

Dobrobiti

Ovaj citat je odličan razlog zašto meditiramo. Meditacijska praksa nam omogućava da budemo više u ravnoteži i saosećajniji, manje reaktivni i nespokojni. Gajimo smirenost koja nas čini snažnijim tokom životnih procesa. Pomaže prevazilaženje napetosti, strah, sumnju i brigu kako bismo živeli bolji život. Mnogobrojene dobrobiti meditacije su dobro dokumentovane i prevazilaze interes grupe, pola i socio-ekonomskog statusa. Uz meditaciju, svi – od najzauzetijeg direktora do dece u školi, se osećaju bolje i usmerenije, meditacija povećava intelektualni performans, upravlja bolom, snižava krvni pritisak, učestvuje u borbi protiv starenja. Nije bitno koju vrstu meditacije praktikujete. Svesnost, ljubaznost, transceedntalna ili koncentracijska meditacija redukuju stres i približavaju nas centru našeg bića.

Saveti za unapređivanje meditacijske prakse

Fokusirajete se na jednu misao

Joga meditacija, kao koncentracijska forma prakse, zahteva usmerenu pažnju na jednu misao Božanskog, šta god mi podrazumevali pod tim. Tehnike kao što su disanje, svesnost, ponavaljnje mantre (japa) i vizualizacija, nam mogu pomoći da održimo koncentraciju. Na kraju, misao na koju se koncentrišemo otpada i individualna svesnost se spaja sa univerzalnom Svesnošću.

Držite se toga

Bez obzira na vrstu meditacije koju izaberete i koju tehniku meditacije koristite, praktikujte je određeno vreme kako biste osetili rezultate. U bilo kojem periodu sedenja, prirodno je da nam misli lutaju oko izabranog fokusa. Nežno ih usmeravajte nazad. Znaćete da da pravilno meditirate kada ste manje svesni svog tela, manje impulsa koji privlače vašu pažnju u sferu senzora i unutrašnjeg mira. Ne dajte se obeshrabriti. To zahteva vreme. Napravite meditaciju navikom, ne izborom. Ako se posadite kratko vreme svaki dan, doćiće do dubokih rezultata. Deset minuta dnevno je odlična početna tačka.

Ne vežite se za rezultate

Meditacija zahteva pravilnost, konstantnost, strpljivost, istrajnost, intenzitet, ozbiljnost, posvećenost i iskren trud, bez vezivanja za rezultate. Pošto živimo u kulturi koja teži trenutnoj gratifikaciji, navikli smo da tražimo rezultate naše svakodnevne aktivnosti. Ali meditacija je dugotrajna investicija. Ne postavljajte uslove za svoju praksu. Nemojte očekivati da ćete postići bilo šta drugo osim sedeti određeno vreme, i rezultati će doći. Malo po malo, razvijate duhovne kvalitete svaki put kada kada praktikujete i to će doprineti poboljšanju vašeg spoljašnjeg života kao i unutrašnjeg meditativnog iskustva.

Znakovi da ste na pravom putu

Na kraju, promislite o tome da je posvećenost Božanskom neprocenjiv ključ za produbljivanje meditacije. Čak i ako sada nemate taj koncept, budite otvoreni da to osetite kroz meditaciju i budite osetljivi ka novoj perspektivi. Poštujući esenciju Sopstva kroz posvećenu praksu, milost će zasjati.

Lista znakova da napredujete s meditacijom:

• Osećate unutrašnju smirenost tokom meditacije
• Osećate povećanu spokojnost tokom dana nakon prakse
• Intuicija je poboljšana, bolje razumijete sebe i pitanja koje vam život postavlja
• Imate povećanu mentalnu i fizičku efikasnost u svakodnevnom životu
• Želite meditirati
• Želite zadržati mir i radost postignutu u meditativnom stanju u odnosu na spoljne nadražaje i dramu
• Osećate proširen osećaj ljubavi prema svim bićima
• Povežite se sa novim osećajem blaženstva i Božanskog prisutnog u svim kreacijama

Verujte u sebe

Bilo da tek počinjete, ili godinama meditirate, biće dana kada ćete se teško fokusirati i drugih dana kada će mirovanje biti lakše. Verujete u proces i pomešajte hrabrost i ljubav sa disciplinom i posevećenošću. Ostalo će doći samo.

Autor: Jennie Lee
Danijela Maršiček za JP
Izvor: yogapedia.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •