Šta su to marma tačke? Evo kratkog osvrta i samo-masaže u 3 koraka koje možete primenjivati kod kuće, svakoga dana.

Vekovima su lekari pokušavali da mapiraju ljudsko telo i povežu udove, organe, imuni odgovor pa čak i emocije sa specifičnim energetskim tačkama.

Ove tačke su u tradicionalnoj kineskoj medicini poznate kao akupunkturne ili akupresurne tačke, dok su u ajurvedi i joga terapiji poznate kao Marma tačke. Ovo ne znači da jedan sistem isključuje drugi – u mnogim knjigama o marma tačkama se pominju meridijani i mnogo knjiga o akupunkturi pominje čakre. Po ajurvedi kao i po kineskoj tradicionalnoj medicini energija – prana ili chi – mogu stagnirati u ovim tačkama, ili biti blokirane. Oba sistema koriste tretmane sa fokusom na oslobađanje ove energije, bilo kroz akupunkturu ili akupresuru, ajurvedsku masažu ili čak vizuelizaciju.

U bukvalnom prevodu Marma znači „tačke za ubijanje“ i, zaista, neke od ovih tačaka se koriste u borilačkim veštinama, ali se u masaži marma tačaka koriste isključivo u terapeutske svrhe! Takođe, te tačke su identifikovane kao neurolimfatične tačke, stimulišući uklanjanje limfe ili pospešujući funkciju organa.

Fokus marma masaže je primarno manipulacija delikatnom energijom prane, mada su fizički korisne za relaksaciju mišića i pospešivanje cirkulacije. Marma masaža se intezivno koristi u ajurvedi, i smatra se važnom u brizi o sebi i tehnikama samo-pomoći. Kao što mnogi od nas otkrivaju kroz (ponovnu) samospoznaju kroz jogu, ključ ka boljem zdravlju i sreći ne leži nužno negde izvan nas već u nama samima, nekada bukvalno u vrhovima naših prstiju.

Navodno postoji 107 marma tačaka u telu i svaka ima svoju funkciju, svoj naziv i specifičnu tehniku masaže. Različita ulja se koriste za različite ljude, zavisno od njihovog tipa doshe.

Marma tačke se mere u jedinicama koje formiraju vrhovi prstiju. Na primer, marma tačka koja se zove Hridaya (srce) se nalazi na sternumu tj. grudnoj kosti i zauzima 4 prstne jedinice. Najbolje ju je masirati velikom površinom i nežno čitavim dlanom koristeći susamovo ulje za umirenje energije srca. Ulje slačice se takođe može koristiti za pojačanje cirkulacije dok akupresura ove tačke pomaže u oslobađanju od stresa i negativnih emocija. Probajte i sami – čak i kada položite dlan na ovaj predeo deluje umirujuće.

Kako da sami primenite marma masažu

Jedna od prednosti poznavanja lokacije marma tačaka je što u svakom trenutku i na svakom mestu možete primeniti nežnu masažu. U nastavku sledi uputstvo za masažu 3 marma tačke koja će vas pokrenuti i učiniti da se osećate bolje gde god se nalazili!

 

Talahridaya

Poznata kao tačka „centra ruke“, nalazi se na dlanu i iznosi pola prstne jedinice po veličini.
Ova tačka je usko povezana sa Anahatom, čakrom srca, i smatra se važnom za stimulaciju cirkulacije u celom telu. Usko je povezana sa plućima i zdravljem respiratornog sistema, i veoma važna tačka što se tiče komunikacije. Terapeuti koji koriste ruke će često masirati ovu tačku pre tretmana da bi pojačali protok prane kroz telo. Masirati ove tačke kružnim širokim pokretima u trajanju od 5 minuta. Najbolje je koristiti Susamovo ili ulje badema sa esencijalnim uljima eukaliptusa za otvaranje sinusa ili energiziranje šaka. Možete produbiti proces trljanjem dlanova kako bi se brže zagrejali.

 

Indrabasti

Izraz nosi ime po streli boga Indre, nalazi se na sredini potkolog mišića ili lista i meri pola prstne jedinice. Masaža listova je bitna u svakodnevici jer brzo postanu napeti i zategnuti ali i iz razloga što su jedan od najvažnijih delova tela koji pospešuju cirkulaciju. Nekada se o njima govori kao o drugom srcu jer pumpaju vensku krv nazad u srce pri svakom pokretu. Ukoliko ne funkcionišu kako treba srce trpi mnogo veći napor. To je još jedan razlog da ustanete i pokrenete se!
U ajurvedskoj marma terapiji smatra se da ova tačka ima veze sa varenjem i tankim crevom. Masirati ove tačke snažnim kružnim pokretima u trajanju od 5 minuta. Akupresura ove tačke može stimulisati Agni ili digestivnu vatru i varenje, naročito ako je masirate uljima sa dodatkom ulja komorača, đumbira, cimeta ili crnog bibera.

 

Phana

Naziv znači Gujina kapuljača i nalazi se sa obe strane nozdrva, veličine pola prstne jedinice. Ove tačke kontrolišu tok prane kroz suptilni sistem – čulo mirisa i sinuse. Za masažu ovih tačaka koriste se snažni kružni pokreti, istovremeno za obe strane. U akupresuri se koristi pritisak na ove tačke vrhovima kažiprste i smatra se da ublažava glavobolju i kongestiju sinusa i najbolje je primenjivati i aromatična ulja kao što su eukalitus ili kamfor. Koristiti nosač ulje kao što je ulje slačice ili kajsije, ukoliko možete.

Sanja Ćirković za JP
Izvor:  ekhartyoga.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •