Jednom su me pitali: “Da li Vede uče o vegetarijanstvu?” Odgovor je da Veda ne postoji bez Ahimse.

“Ahimsa Paramo Darmaha” znači da najveća darma koju neko može da ostvari je ahimsa. Svetac Ramalinga Svamigal uvek kaže “Ako želite zlatni ključ da otključate vrata raja, molim vas budite dobri prema svim živim bićima.” Nijedan svetac niti sveta knjiga ne predlažu himzu (nasilje).

Joga Sutras i ostale skripte nas uče ahimzi. Smanjiti bol i nasilje što je više moguće. Šta god tražite u životu, šta god dobijete u životu, neka izvor toga bude Ljubav. Neka vam novac dođe sa ljubavlju. Neka vam odeća dođe sa ljubavlju. Tako i hrana treba da dođe sa ljubavlju a ne nasiljem. Sve bi trebalo da bude ponuđeno iz ljubavi.

Na žalost, ne-vegetarijanska dijeta nam ne dolazi sa ljubavlju. Da li ste ikada čuli da je životinja sa ljubavlju ponudila svoj deo tela, “Evo ti moje butine da napraviš supu”. Ne. Životinje ne nude svoje delove tela, čak i pokušavaju da pobegnu. Mrze nas jer smo prema njima nasilni. Hrana koja nije vegetarijanska nije ispunjena ljubavlju. Sve što jedemo unosimo kako u telo tako i u um. Takođe, naše misli se prenose na ono što dajemo. Ako je majka ljuta u trenutku kada doji bebu, beba će se razboleti. Zašto? Ljutnja će se preneti kroz mleko.

Mi smo rođeni vegetarijanci. Ljudsko telo je stvoreno da se održava na vegetarijanskoj ishrani. Naša creva su veoma duža nego kod ne-vegetarijanskih životinja. Naš jezik je drugačiji, mi nemamo kandže ili kljove. Uporedite karasteristike ne-vegetarijanskih životinja i vegetarijanskih životinja. Naše karakteristike su više kao kod koza, krava ili jelena.

Ne-vegetarijanska hrana nije naša prirodna hrana. Meso mora da se dosta kuva da bi se svarilo. Pa ni tada nije jednostavno za varenje, dok voće i povrće može da se jede sirovo. Ne moramo ni da imamo kuhinju da bi bili vegetarijanci. Meso ne utiče na telo na najbolji način i za to ima dosta medicinskih dokaza. Meso je puno toksina i holesterola. Meso je puno materije koja trune. Možete se i sami uveriti: isecite parče mesa i ostavite ga van frižidera. Uradite isto sa šargarepom. Posle nekog vremena, meso će usmrdeti a šargarepa će se samo osušiti.

Razlozi za vegetarijanstvo su mnogobrojni. Uzmite u obzir mentalno stanje različitih životinja, time ćete stvoriti određenu sliku. Sve životinje vegetarijanci su miroljubive životinje. Kreću se okolo sa lakoćom, sa očima punim ljubavi. Mesožderi moraju da budu u kavezu. Pa i u kavezu se pokreću sa nemirom. Postoji i fizička razlika. Ako pomirišete usta koze nećete osetiti smrad. Ali ako prođete pored kaveza tigra, lava ili lisice miris neće biti prijatan. Zašto? Zbog izmeta. Ono što stavite unutra to će izaći napolje. Pitajte nekoga ko jede meso da podigne ruku, sigurno ćete osetiti neprijatan miris; to se neće desiti kod vegetarijanca.

Gandi-đi je govorio o ‘snazi duše’ misleći na satvik energiju. To je vrsta snage koju želimo da kultivišemo. Ne-vegetarijanska dijeta nije podjednaka čistoći tela i snazi uma. Ako želite čisto telo i snažan um; ako želite mirno telo i miran um, vegetarijanska hrana je najbolja. Kada očistite ogledalo telo-um, odraziće vašu pravu prirodu, ono što je sveto u vama. Za ostvarivanje Božanskog potrebno vam je čisto telo i miran um.
Autor: Sri Swami Satchidananda

Irina Morison za JP
Izvor: integralyogamagazine.org

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •