Čišćenje kuće postaje mnogo teži zadatak kada se ukombinuje sa jogom, piše Viktorija Džekson.
Nisam čistunica, ali postoji nekakav terapeutski efekat sređivanja stvari. Skoro sam počela pomalo da sređujem i zatežem stvari po kući – i pokušavam to da radim joginski, misleći na yame i niyame. Shaucha (čistoća) u veoma bukvalnom smislu, jeste put ka cilju, ali isto tako pokušavam da razmišljam o aparigraphi (netaloženju nepotrebnih stvari) i santoshi (zadovoljstvo onime što imam). Čistila sam i spremala, i razvrstala odeću i druge sitnice, trudeći se da ne zadržavam mnogo iz čiste sentimentalne vezanosti. Sada moram odneti džakove odeće u dobrotvorne svrhe pre nego što počnem da preispitujem odluku i vadim komade odeće iz džakova!

Iako sva ova kućna aktivnost već čini da se osećam dovoljno nalickanom, takođe se trudim da obavim i prolećno osvežavanje, misleći više na širu okolinu i trudeći se da ne prskam svoj dom bilo čime. Ovo je način na koji vežbam ahimsu (nenanošenje štete okolini). Priznajem da nisam mnogo razmišljala o hemikalijama koje koristim pre nego što sam počela da se bavim jogom, sve dok sam mogla dovoljno dugo da ostavim prozore otvorenim da se prostorije izluftiraju. Međutim, joga ima prodirući karakter u kontaktu sa svim životnim aspektima, na veoma neočekivane načine, te mi je sada važnije da pronađem proizvode koji su blaži po okolinu, pa tako isprobavam proizvode ekoloških marki i vraćam se korenima dobrog, starog ribanja i poliranja.

Jedna stvar vodi ka drugoj, i kako sam se osećala prilično dobro po pitanju ovoga, odlučila sam da proširim svoju ambiciju na smanjenje hemikalija i flaša koje žive ispod sudopere. Nakon pažljive inspekcije kozmetičkih proizvoda, počela sam da isprobavam i ekološke varijante kozmetike.
Za sada sam zadovoljna. Međutim, na prepreku na putu sam naišla stigavši do proizvoda za negu kose. Pokušala sam da zamenim serum na bazi hemikalija koji koristim za držanje kovrdža pod kontrolom prirodnijom varijantom. Čisto origanovo ulje navodno ima mnogo prednosti, ali kontrolisanje mojih veoma gustih kovrdža očigledno nije jedna od njih – uprkos činjenici da je organsko, proizvedeno po svim principima pravedne trgovine i dolazi uz veoma lepu poruku o tome kako se kupovinom proizvoda podržava javna ženska inicijativa u Moroku. Bila sam zadovoljna ovom kupovinom, ali nisam izgledala baš sjajno nakon nje. Iz ovog razloga se sada susrećem sa moralnom dilemom. Da li koristim „zelene“ proizvode sada kada mi to nije nezgodno? Da li sam toliko površna?

Govorim sebi da je svaka sitnica važna, i da je pristup „korak-po-korak“ dovoljno dobar za moju jogu van prostirke, isto koliko i za vežbanje asana na njoj. Neke promene se dešavaju postepeno tokom vremena, i kretanje u pravome smeru je bolje nego ne kretati se uopšte. Ili to, ili moram radikalno da promenim frizuru!
-Viktorija Džekson

Dina Fesl za JP
Izvor: ommagazine.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •