Kao i svaka druga dobra navika, zapažanje se vežba. Pre neki dan, čovek koji nije nikada vežbao jogu me je pitao: “Kako joga u stvari radi?” Zastala sam, jer postoji više odgovora na to pitanje, a onda sam odgovorila: “U suštini, sa jogom postanemo svesniji.”

Prvo se razvija svesnost disanja, koje se dešava automatski tokom celog dana ali mi uopšte tome nismo prisutni. Kada definišete disanje, onda više zapažate svoje telo i kako se pokreće kroz prostor. Samim tim postanete zainteresovani šta se događa u unutrašnjosti Vašeg bića. Svesniji ste emocija i osećanja, vremenom počnete da pauzirate između misli – što se zove sveta pauza. Počnete da obraćate pažnju šta jedete, birajući sveže i zeleno a ne procesovano i upakovano. Obraćate pažnju na to kako se odnosite prema drugim ljudima, hodate više a vozite manje. Tokom vremena, često bez ikakve namere, zapažate više.

Kako onda da se istrenirate za bolje zapažanje brže? Evo nekoliko saveta:

1. Obratite pažnju na male stvari

Razmislite kako prolazite kroz život. Kako sedite? Kako jedete? Kako hodate? Da li postoji namera iza Vašeg pokreta? Obratite pažnju na ponašanje, kao da posmatrate Vaše telo sa strane. Da li Vam se sviđa kako se krećete? Ako ne, usporite. Posvetite trenutak tišini, zatvorite oči, pogledajte unutra i postanite svesniji svojih radnji.

2. Budite prisutni

Šta god da radite – razgovarate, pišete mejl, ili izvodite kuče u šetnju – posvetite svoju punu pažnju. Propustimo toliko stvari u životu jer smo konstantno ometeni telefonima, mislima.Tokom sledećeg razgovora probajte ovo: slušajte osobu sa kojom razgovarate kao da su njihove reči najvažnije na svetu, i ponovite sve što kažu u Vašoj glavi. Obratite pažnju kako se tada osećate, i Vi i Vaš sagovornik, i koliko ste više uključeni u razgovor.

3. Budite zahvalni trenutku

Često se poredimo sa drugima a to nas odvlači od naše autentičnosti i važnog ličnog iskustva. Kada posvetite trenutak zahvalnosti svemu što imate i što je prisutno u Vašem životu, onda eliminišete poređenje a donosite zapažanje i samilost u sopstveni život.

Duboko zapažanje je postepena promena svesti. Promena u perspektivi koja se stvara vremenom. Pokušajte sa ova tri načina, posmatrajte više, dišite dublje, vidite kako Vam se život otvara.

Irina Morison za JP

Izvor: beyogi.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •