Pogledajte ovih 7 terapija za isceljenje suptilnog tela, kako biste pronašli pravu koja će Vam pomoći uz praksu joge.

Moje prvo ‘joga sa suzama’ iskustvo se desilo u prepunom joga studiju u Nju Jorku. Tada sam tek počela sa jogom, dva puta nedeljno, jer sam mislila da će mi istezanje pomoći pri triatlon treningu. Ali dok sam bila u Golub koji spava poziciji, čini mi se čitavu večnost, tople, slane suze su klizale niz moje lice. To je bio znak da će me joga istegnuti na način na koji nisam očekivala.

Te suze, ili već šta me je nateralo na te suze, su me uputile ka mogućnosti da u meni postoji čitav svet koji tek treba da otkrijem. Mnogi joga vežbači imaju slična iskustva emotivnog izliva na prostirkama. Fizička vežba joge, ima duboki, suptilan sloj nakupljene energije kojoj treba isceljenje.

Od akupunkture i Reikija, do intuitivnog savetovanja i kraniosakralne terapije, modaliteti koji su se nekad smatrali alternativnim, sve više postaju mainstream. Ipak, pronaći onu koja Vam odgovara može biti zastrašujuće.

Intuitivno savetovanje

Kada uđete u kancelariju intuitivnog savetnika, učiniće Vam se da ste ušli kod psihologa: savetnik će sedeti preko puta Vas, spreman da uroni u Vaše emotivne izazove. Ali suprotno od psihologa, intuitivni savetnik Vas neće pitati kako ste i šta Vas muči. Tražiće da se spustite iz glave u telo, i počeće sa kratkom meditacijom. To omogućava savetniku da oseti Vašu energiju. Onda će tražiti da tiho postavite nameru, i ponudiće molitvu koja će biti od koristi za tu seansu. Pitaće Vas da ponovite Vaše ime tri puta. “Dok slušam klijenta kako izgovara svoje ime, osetim njihovu energiju što mi pomaže da formulišem viziju i reči u mom telu”, kaže Karolin Flajer, intuitivni savetnik.

Probajte ovu terapiju ako Vam razgovori sa psihologom više ne leže, i ako biste želeli da razvijete svoju intuiciju. Odgovori su u Vama.

Akupunktura

Aplikacija igala kroz energetske meridijane tela je starovekovna Kineska medicinska intervencija koja se pokazala da pomaže i smanjuje mnogo zdravstvenih problema. Smatra se da je akupunktura stara 8,000 godina. U stvari, akupunktura je na vrhu alternativnih terapija koje su obimno proučavane, i podržana je od strane nauke. Pomaže kod manjih tegoba (sinusi i alergije), kao i kod ozbiljnih bolesti (ublažave bolove kod bolesnika kancera). Najviše rezultata ima kod ublažavanja hroničnog bola u leđima, vratu, i menstrualnih bolova.

Kraniosakralna terapija

Kako može terapeut koji jednostavno drži lobanju i krsne kosti, skoro bez ikakvog vidljivog pokreta, da pomogne pacijentu? Kraniosakralni terapeuti tvrde da ove male manipulacije povećavaju cirkulaciju tečnosti u kičmenoj moždini, poboljšavajući funkciju centralnog nervnog sistema. “Dok moje ruke drže nečije telo, ja čujem talase serebrospinalne tečnosti”, kaže Mančester, sertifikovani kraniosakralni terapeut. “Kada osoba dostigne tačku smirenosti, telo se spusti u polje šire mudrosti, gde ima više kapaciteta a manje zgrčenosti”.

Probajte ovu terapiju ako Vam ne treba naučni dokaz. Kraniosakralna terapija je nastala u ‘70tim, ali od tada je bilo veoma malo istraživanja u vezi iste. Pomaže pri relaksaciji, traumi, bolovima, ali nema dokaza da pomaže težim bolestima ili kanceru.

Reiki

Započeta početkom 1900, ova japanska tehnika koja se zasniva na tome da terapeut prenosi energiju na klijenta preko blagog dodira, ili bez dodira, kako bi se aktivirao, unutrašnji, prirodni proces lečenja. Reiki se često koristi za smanjivanje stresa i relaksaciju.

Probajte ovu terapiju ako verujete da energija ljudi koji Vas okružuju utiče na Vas. Reiki terapija koristi isceljujuću energiju, kaže Hakason, i ako smatrate da neko drugi može da utiče na Vašu energiju, ova terapija će Vam biti od koristi. “Sve i svi smo sastavljeni od energije”, kaže Hakason. “Ponekad osetite loše vibracije koje dolaze od druge osobe, ili samog sebe – što može da Vam pokvari raspoloženje. Reiki terapeuti mogu da dostave višu, univerzalnu energiju u druge osobe.”

Nulta balansiranje

Ovaj modalitet radi na povezivanju između energije i fizičke strukture klijenta. Terapeuti prstima stavljaju pritisak na delove sa tenzijom u kostima, zglobovima ili mekom tkivu – ti delovi su blago manipulisani u zavisnosti gde je energija “zaglavljena”. Ovom terapijom se pročišćava protok energije kroz telo, poboljšava vitalnost i pravilno držanje.

Ako Vam je potreban rad sa rukama na suptilnoj energiji, ovo je terapija za Vas. Nulta Balansiranje radi na energetskoj i fizičkoj strukturi.

Aromaterapija

Prirodna biljna ulja se koriste već vekovima u terapeutske svrhe. Pomažu fizičkom, emotivnom i duhovnom zdravstvenom stanju. Iako eksperti nisu sigurni kako ulja tačno pomažu, mnogi veruju da čulo mirisa komunicira sa određenim delovima mozga koja drže memoriju i emocije koje mogu da utiču na zdravlje.

Ako tražite brzu terapiju koju možete i sami da radite, aromaterapija je za Vas. Isprobajte različite varijacije kako biste saznali šta Vam najbolje odgovara.

Balansiranje čakri

Energetski rad je obično povezan sa balansiranjem, balansiranje čakri cilja na sedam glavnih energetskih centara – ili čakri – kako bi se aktiviralo lečenje na fizičkom i energetskom nivou. Vitalna energija, ili Prana, prolazi kroz ove centre.

Ova terapija će Vam odgovarati ako se osećate ‘blokirano’. Na primer, ako imate blokadu u čakri srca, najverovatnije se osećate stidljivo ili usamljeno. Pročišćavanjem te čakre oslobodićete se navika i šema koje su povezane sa tim osećanjima.

Mali saveti pri izboru terapije

· Izbegavajte korišćenje nekoliko terapija u isto vreme, jer nećete znati koja Vam u stvari pomaže

· Podržite terapiju sa promenom životnog stila – smanjenje stresa, zdrava ishrana i pokretnost su neophodni

· Dodajte jogu i meditaciju

Irina Morison za JP
Izvor:  yogajournal.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •