Ako imamo sreće, svi ćemo doživeti poniženje starenja: bolni zglobovi, smanjena cirkulacija i pokretnost, mentalna zamućenost i…lista se nastavlja. Vežbanje može da izleči razne boljke, ali joga deluje posebno magično na telo posle 40te.
Znam, možda kažete „40 nije tako staro!“, i u pravu ste! Ali različiti delovi našeg tela počinju da slabe u veoma različitim nivoima. Naša pluća i mozak prvi slabe i počinju da stare sa 20, naša koža počinje da stari u našim srednjim dvadesetima, a naši organi prilično dobro rade, naša jetra i bubrezi počinju da stare u 70. odnosno 50. godini.

Naravno, starenje je jedinstveno za svaku osobu, i sve što radimo u našoj svakodnevnici može povećati ili umanjiti nivo na kom će različiti delovi tela stariti – ili barem može ublažiti neke simptome. Starenje ne mora da bude teret, i mnogi koji je praktikuju svedoče da je joga njihova tajna za ulazak i kasniju polovinu svog života sa gracioznosšću i radošću.

Evo nekoliko razloga da praktikujete jogu u četrdesetim:

Da biste dostigli toniranje mišića i fleksibilnost

Naše kosti počinju da stare u 35. godini a naši mišići u 30. – ovo može dovesti do slabljenja zglobova i ligamenata, što čini da se osećamo ukočeno i manje pokretno. Joga se bori protiv ovih simptoma pomažući da se održi toniranost i fleksibilnost u mišićima, što Vas čini otpornijim na povrede kada ste aktivni i fit.

Ako se povredite i mislite da bi Vaša mlađa verzija poskakivala kao gumena lopta dok Vaša starija verzija ne može da se otarasi bolova – joga je savršen način da se Vaše telo rehabilituje i bude u laganom pokretu dok se oporavlja. To je savršen način da ostanete aktivni sve dok su vaše vežbe blage i lake za zglobove.

Istraživanja su takođe pokazala da aspekat nošenja težine u jogi pomaže da se čak spreči i neutrališe efekat osteoporoze, sprečavajući da gubite gustinu kostiju. Joga poboljšava Vašu ravnotežu, smanjujući šanse da padnete ili se povredite u nezgodi. Tako da joga smanjuje šanse da se povredite, kao prvo, ali i da se bolje oporavite ako dođe do povrede.

Za poboljšavanje zdravlja kičme

Jedan od glavnih mišićno-skeletnih grupa koje joga čini gipkim je Vaša kičma i mišići koji imaju veze sa njom. Zdrava kičma je ključna za našu svakodnevnu pokretljivost-ako imamo bolnu ili krutu kičmu, za čim su veće šanse kada starimo, bivamo manje aktivni, dobijamo na kilaži i gubimo na fleksibilnosti u mišićima i zglobovima. Praktikujući jogu koju čine izvrtanja i istezanje leđa, obraćamo dodatno pažnju na zdravlje kičme, što je glavni deo održavanja našeg tela mlađim što duže.

Da bismo održali um oštrim, bistrim i fokusiranim

Može nam takođe biti teže da se koncentrišemo na detalje, činjenice i lica kako starimo-mentalna fokusiranost, bistrina i meditacioni aspekt joge može održati Vaš um oštrim, smanjiti Vašu anksioznost i poboljšati Vaše raspoloženje. Održavanje pozitivne perspektive je ključno za dobro starenje i održavane zdravlja jer, kao što su mnoga istraživanja pokazala, naš um, naš imuni sistem i naše zdravlje su neodvojivo povezani. Naša pluća (zajedno sa našim mozgom) su prva koja stradaju kako ulazimo u naše rane dvadesete, i kao što svi znamo, jedno od ključnih načela joge je mirno, uravnoteženo disanje koje se orijentiše prema pokretima. Aspekat disanja u jogi može učiniti ovaj prilično delikatan organ elastičnim, funkcionalnim i održavati njegov pun kapacitet i čuvati ga od zagađenja.

Jin i hata joga su posebne vrste joge koje se ističu i koje treba da uvrstite u Vaš repertoar joge kako starite, ako već praktikujete jogu, jer se ove vrste joge fokusiraju posebno na zdravlje zglobova i disanje. Ako ste novi u jogi i želite da se pridružite zabavi da biste pomogli sebi da navigirate nekim novim radostima koja dolaze sa navikavanjem na starije telo, počnite lagano i idite postepeno – ne bih preporučila da odmah uskočite u power joga čas od 90 minuta, ali ako je to ono što Vas pokreće neka Vam to bude izazov.

Isprobavanje nečega novog, zbližavanje sa ljudima i imati nešto čemu se radujete jesu sve divne nuspojave vežbanja joge i može biti baš ono za čime tragate da biste začinili svoje vežbanje kako se približavate četrdesetim.

Natalija Popović za JP
Izvor: doyouyoga.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •