Jesti sezonski je dobro za Vaše zdravlje, sredinu a isto tako i za čulo ukusa kao i novčanik.

Kineska medicina tvrdi da je svaka sezona povezana sa različitim elementima i hranom koja koja će Vam ojačati zdravlje. Na primer, jesen je povezana sa elementom metala, a samim time sa plućima, disajnim organima i kožom. Dolaskom hladnijeg vremena, često osetimo simptome kao što su suvo grlo, nos i usne. Kineska medicina savetuje da se tada jede hrana kiselog ukusa – jabuke, grejpfrut i limun, kao i kuvana hrana – supe i čorbe, a manje salate i hladna jela. Ovakva ishrana će ojačati imunitet u borbi prtiv nazeba i gripa. Kineska medicina takođe smatra da je sezonska ishrana lakša za varenje jer sadrži više hranljivih materija, i dovodi nas u harmoniju sa prirodom.

Voće i povrće koje stoji u frižideru posle berbe, gubi hranljive materije. Na primer, spanać izgubi 75% vitamina C i 13% vitamina B1 ako stoji u frižideru sedam dana. Šargarepa izgubi 10% vitamina C u tom istom roku. Razmislite kada kupujete spanać ili šargarepu u supermarketu, koliko je dana prošlo dok nisu stigli do tezge.

Neki proizvođači prave berbu dok su plodovi zeleni, pa onda ubrizgavaju veštačke agente kako bi ubrzali sazrevanje plodova i sprečili gubitak hranljivih materija tokom tranzita. Iako se veštački agenti ne smatraju toksičkim, dugoročni uticaj na ljudsko zdravlje nije utvrđen.

Voće i povrće je svakako ukusnije u sezoni i kada je sveže. Na primer, sveže jagode i drugo šumsko voće je slađe i ukusnije u sezoni, a kada stoji u hladnjačama gubi hranljive materije, samim time i ukus.

Vansezonska hrana je najskuplja jer snosi dodatne troškove proizvodnje i transporta. Još jedna važna korist konzumiranja sezonske ishrane je da pomaže planeti. Po nekim istraživanjima, sezonska ishrana smanjuje karbon za 10%.

Kada idete na pijacu pitajte šta je sezonsko i lokalno, uživajte u dobrom i svežem ukusu.

 

 

Pečeno korenasto povrće sa ruzmarinom

Sastojci:

pola kilograma cvekle, isečene na komade
pola kilograma šargarepe, isečene na komade
pola kilograma bilo koje vrste tikve, isečene na komade
1/8 – ¼ šolje crnog vina ili sirćeta
so i biber po ukusu
2-3 supene kašike maslinovog ulja
2 grančice svežeg ruzmarina

Uputstvo:

Zagrejte rernu na 450 stepeni. Pomešajte sve sastojke zajedno i rasporedite na pleh. Peći 35 minuta, dok povrće ne omekša.

Irina Morison za JP
Izvor: sonima.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •