Pokrećem telo celog života, počevši od kolevke. Naučila sam da skijam pre nego što sam prohodala, išla na časove plivanja, tenisa, igranja od malih nogu. Drugim rečima, pokretljivost mi nije strana.

Kako sam počela sa jogom?

Počela sam sa jogom pre skoro 23 godine kada me je udario auto.. Tada nisam imala nameru da radim stoj na rukama ili stavljam stopalo iza glave. Sve što sam želela bilo je da se pokrećem, vozim kola i živim bez straha da ću se raspasti. Naučila sam kako je telo istovremeno otporno i lomljivo.

Zašto sam počela sa jogom? Zbog fizičke koristi. U početku sam se zbog toga izvinjavala ali sada vise ne, jer sam shvatila da postoje i drugi razlozi. Obišla sam ceo krug.

Joga za Um

Kako joga radi na umu kada je vežba fizička?

Naučnici se slažu da je najbolja vrsta vežbe ta koja uključuje složene pokrete, balansiranje i koordinaciju. Zapadna nauka tvrdi da pokret daje psihološko oslobađanje kako bi se telo dovelo u balans.

Istovremeno je dobro za mozak, jer pokret dovodi do povezanosti između neurona u mozgu.

“Iako prolazi kroz telo, joga je vežba uma.“ –  Silvia Mordini

Ostale koristi koordiranog pokreta joge zvane Vinyasa Karma su:

· Poboljšava mentalno stanje

· Povećava nivo neurotransmitera

· Reguliše raspoloženje

· Kontroliše anksioznost

· Kontroliše stress

· Poboljšava odnose sa drugima

· Poboljšava primanje informacija

· Poboljšava reagovanje u raznoraznim situacijama

Od svih gore navedenih koristi, najviše volim to što mi je pomoglo kako reagujem u situacijama. To mi je bila slaba tačka dugo vremena jer sam osećajna osoba i morala sam da naučim kako da ne reagujem na to šta drugi urade ili kažu.

Joga mi smiruje um i pomaže mi da ne shvatam sve lično. Pravim bolje odluke kada mi se buka u glavi stiša posle joge.

A to sve dolazi kao rezultat pokreta. Zato ne treba reći da je fizički pokretljivost (vežba asana) dobra samo za telo. Pokretljivost je dobra i za um!

Irina Morison za JP

Izvor: doyouyoga.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •