Trkači imaju tendeciju izbegavati jogu misleći da je dosadna i da zapravo nije vežba. Međutim, sličnosti između sveta trčanja i sveta joge su ogromne. Trkači kvalitet svoje vežbe mere u terminima ravnoteže između truda i lakoće, a joga je disciplina koja usavršava umetnost između truda i lakoće. Trkačima trčanje služi da se ohlade, razbistre glavu i dostignu trkački vrhunac, a joga je jedan od najboljih i najdelotvornijih načina za održavanje zdravlja, povezivanje sa sobom i uspostavljanje unutrašnjeg mira.

Ali, uprkos mnogim sličnostima, joga i trčanje se i nadopunjavaju. Na primer, ponavljanje pokreta i visoki intezitet u trčanju često vode do povreda, a joga osnažuje telo kroz mnoge vežbe niskog inteziteta što je izvrstan način da se bolovi i povrede spreče. Takođe, trkači nisu baš poznati po tome da slušaju potrebe svog tela i odmore se kada je potrebno, a joga je izvrstan način da osoba osvesti potrebe svoga tela, prizna kada joj je odmor potreban i, najvažnije, da bude u redu s tim.

Stručnjaci i treneri trčanja naglašavaju prednosti među-treninga za trkače i uloge koju takve aktivnosti imaju u izgradnji snage kod sportista bez stvaranja povreda. Ali s toliko mnogo mogućnosti i malo vremena šta trkači trebaju činiti?

Zašto trkačima treba barem 10 minuta joge?

Ako ste trkač koji ima vremena da ubaci samo jedan među-trening u svoj pretrpani raspored, teško da ćete naći nešto bolje od joge jer vam ona omogućuje da se rastegnete, ojačate i sprečite povrede. Joga zaista nudi najviše za vaše trkačke potrebe i ima sve da trkači trče duže, snažnije i bez povreda.

Ako još uvek niste uvereni da je joga za vas, probajte izvesti nekoliko Pozdrava Suncu. Zaista, samo nekoliko minuta ove jednostavne vežbe vam može pomoći da osetite sve divne prednosti joge. Pitate se kako to može biti tako jednostavno?

Kada trčite u vašem telu se prvenstveno događa:

Vaši kvadricepsi i mišići zadnje lože pokreću kolena
Mišići zadnjice i bokova pokreću bokove
Mišići trupa stabilizuju bokove i kičmu
Mišići donjeg dela nogu pokreću skočni zglob i apsorbuju udarce
Vrat, ramena i leđa suptilno pokreću ruke kako bi umanjili napetost u gornjem delu tela

Pozdrav Suncu ili Surya Namaskar A ima sledeće funkcije:

Osnažuje i isteže mišiće kvadricepsa i zadnje lože
Osnažuje i isteže mišiće zadnjice i bokova
Osnažuje i isteže mišiće trupa
Osnažuje i isteže mišiće donjeg dela nogu
Osnažuje i otpušta napetost iz vrata, ramena i leđa

Delovi tela koji vam omogućavaju da trčite su isti delovi tela u kojima gradite snagu kada se krećete tokom Pozdrava Suncu. Zato, ukoliko tražite pravu dopunu trčanju, pronašli ste rešenje.

Treba vam još razloga?

Joga, takođe, odgovara na prastaro pitanje šta činiti pre ili nakon trčanja, treba li se istegnuti ili ne, odgovor je potpuno prilagođen tipu trkača.

Trčite ujutro? Pozdravi Sucu su vrlo dinamično zagrevanje koje priprema vaše telo za trčanje.

Trčite posepodne ili naveče? Nekoliko rundi ove sekvence sporim i mirnim stilom su odličan način da ohladite, resetujete telo i um nakon trčanja.

Dan bez trčanja? Pozdravi Suncu su odličan način da obavite brzinsku vežbu istezanja i osnaživanja bilo kada i bilo gde.

Izvor: udahni.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •